Verantwoord ondernemen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of ook wel duurzaam ondernemen genoemd, is een vorm van ondernemen gericht op de balans tussen aandacht voor het milieu, sociaal-ethische en economische prestaties.
People, planet en profit zijn dé drie pijlers van duurzaam ondernemen!
Ook Bristol hecht veel belang aan duurzaam ondernemen. Maar wat betekent dit nu concreet voor ons?
Pretty Smart Transformation Project
Sinds 2021 zijn we volop bezig met het verbouwen van onze winkels volgens het nieuwe Pretty Smart winkelconcept.
Bij onze verbouwde winkels ligt de focus op het hergebruiken van de bestaande materialen zoals bv. de winkelrekken. Op deze manier willen we heel doordacht te werk gaan met de materialen die voorhanden zijn, zodat er zo weinig mogelijk extra’s bijgekocht worden. Voor het timmerwerk hanteren we enkel gebruikt hout (steigerhout).
De huidige verlichting wordt eveneens vervangen door energiezuinige verlichting, waardoor het verbruik daalt met 50%.
Logistiek
Euro Shoe Group ligt vlak aan het Albertkanaal en maakt gebruik van een eigen containerkade via de binnenvaart. Hierdoor kan een groot deel van onze artikelen per schip toekomen waardoor er minder vrachtwagentransport is op de Belgische wegen.
Onze webshopafdeling is gevestigd in het distributiecentrum. We besteden veel aandacht aan het milieu en zijn steeds op zoek naar verbetering. Zo gebruiken nu minder plastic verpakkingen dankzij diverse optimalisaties.
Papier, karton, plastic en restafval wat terugkomt van de winkels of via het servicecenter/distributiecentrum wordt dagelijks gesorteerd in de desbetreffende containers.
In 2019 zijn we een samenwerking aangegaan met GreenPulse, een bedrijf dat grootschalige zonnepaneelparken voor bedrijven ontwikkelt, financiert en beheert. Er werden er op het dak van ons distributiecentrum meer dan 3000 zonnepanelen geïnstalleerd! Bovendien krijgen ook al onze medewerkers de kans om deel uit te maken van dit milieuvriendelijke project: elke werknemer kan zich opgeven als investeerder. Samen gaan we voor groen!
Inkoop
Bristol werkt samen met Amfori (Trade with purpose) en Accord (on Fire and Building Safety in Bangladesh). We hechten veel belang aan transparantie en traceerbaarheid en weten van 100% van onze orders (private labels) in welke fabriek ze geproduceerd worden:
- Aan elke order wordt de productiefabriek gekoppeld.
- Bij elke fabriek wordt er gecontroleerd of deze is aangesloten bij Amfori (het vroegere BSCI) en of er een geldig auditrapport bestaat.
- De fabrieken in Bangladesh worden opgevolgd in het kader van Accord.
- Er worden regelmatig externe controles uitgevoerd omtrent veilige werkomstandigheden.
- Onze aankoopafdeling doet op regelmatige basis ook fabrieksbezoeken.
- De leveranciers worden steeds geëvalueerd en we ontwikkelen hiervoor een scorekaart op diverse punten:
- Chemicaliën
- Waterverlies
- CO²
- Energieverbruik
- Waterverbruik
- Sociaal niveau
Producten
Chemische stoffen
We verlangen van onze leveranciers dat onze producten volledig in lijn zijn met de Europese wetgeving voor Chemische stoffen, genaamd REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Dit betekent dat er geen zorgwekkende chemische stoffen in onze goederen mogen voorkomen die je gezondheid of die van de medewerkers tijdens het productie- en distributieproces kunnen schaden. Zowel het milieu in het land van productie, als hier bij ons, de Benelux, zijn hier mee gebaat. We volgen ook continu de berichtgeving van het ECHA (European Chemical Agency). We vragen op regelmatige basis attesten op in verband met de productsamenstelling en zorgen indien nodig voor aanvullende laboratoriumonderzoeken.
Duurzame materialen
Onze artikelen zijn bontvrij. We kiezen er principieel én officieel voor om uitsluitend nepbont te gebruiken. Na het zien van schokkende undercoverreportages van PETA over het dierenleed op Chinese angoraboerderijen beslisten wij eveneens om geen artikelen met angorawol meer in te kopen. Hiermee willen we duidelijk maken dat we geen dierenleed tolereren.
We verkopen enkel producten aangekocht bij de originele fabrikanten en hun groothandelaars. Bij twijfel rond de echtheid van een product kan de klant meer informatie vinden op de website www.eccbelgie.be.
Indien een klant vermoedt dat een product namaak is, kan hij een klacht indienen via het Meldpunt op de website https://meldpunt.belgie.be/meldpunt.
Onze aankoopafdeling kijkt steeds met argusogen naar de verschillende materialen en processen voor de productie van onze schoenen- en kledingcollectie. Hieronder vind je een overzicht:
- Recycled schoenen: De doelstelling voor 2025 is dat 20% van onze synthetische schoenencollectie bestaat uit gerecycled materialen.
Dit is een hele uitdaging omdat weinig leveranciers dit sourcen en vanwege de hoge grondstofprijs. - Leren schoenen: Een leren schoen is duurzamer dan een synthetische schoen omdat deze langer meegaat. We verhogen dus het aandeel leer in onze collectie. In 2025-2028 zal dit 30% van alle schoenen zijn.
- Biokatoen: alle basiskleding uit onze Essentials-collectie wordt vanaf vorig jaar volledig met biokatoen geproduceerd. Biokatoen is katoen waarbij minder chemicaliën en water gebruikt worden tijdens de productie.
- Duurzame merken: Bristol werkt samen met enkele merken die zelf ook heel veel aandacht besteden aan duurzaamheid, denk maar aan Puma en Adidas. Grotere merken hebben grotere research budgetten (meestal hele MVO-afdelingen). We proberen hier zoveel mogelijk van te leren en zelf toe te passen op onze private labels.