• Gratis afhalen en terugbrengen
  • Veilig betalen
  • Gratis verzending vanaf € 24,99
tshirt-bleekmiddel

Transformeer je effen T-shirts met bleekmiddel

Heb jij enkele oude T-shirts liggen die al een beetje vervaagd zijn? Of heb je tal van effen T-shirts die wat meer pit kunnen gebruiken? Gooi ze dan niet meteen weg! Het is namelijk super eenvoudig om deze shirts nieuw leven in te blazen met behulp van bleekmiddel.

Het bleken van T-shirts is super eenvoudig en is dan ook de ideale activiteit om samen met je kinderen te doen. Een groot pluspunt is dat je waarschijnlijk alle benodigdheden reeds in huis hebt, nl. T-shirts, bleekmiddel, touw of elastieken, plakband, sponzen, een spuitfles, handschoenen en ten slotte de nodige creativiteit. Met deze tools tover je in geen tijd je saaie t-shirts om tot heuse kunstwerken waar iedereen jaloers op zal zijn.

Om je verder te helpen en je wat inspiratie te geven, hebben we 4 technieken voor je geprobeerd. Mocht je geen oude T-shirts hebben liggen, kan je ook steeds terecht op onze webshop waar we basic T-shirts verkopen vanaf € 3,99.

OPMERKING: indien je deze activiteit met je kinderen doet, is het zeer belangrijk je kinderen nooit alleen te laten met het bleekmiddel. Kinderen worden altijd geadviseerd dit onder begeleiding van een volwassene te doen.

Techniek 1: deppen met spons

Voor de eerste techniek die we toepasten, maakten we gebruik van een T-shirt, een spons en wat plakband. Je kan hier ook gebruikmaken van een uitgesneden sjabloon op papier, al is het dan best het sjabloon te plasticeren, zodat het papier niet meteen stuk gaat wanneer je het bleekmiddel hierop aanbrengt. Je kan hier gebruikmaken van tekeningen of tekstuele elementen. In ons voorbeeld verkozen we het woord “Relax” uit te lijnen met wat plakband. Zorg er ook voor dat je een stevig stuk karton of plastiek tussen de voor-en achterkant van het T-shirt legt, zodat je print niet doordrukt naar de achterkant.

Als je met gewone plakband werkt, zorg er dan voor dat deze goed bevestigd is aan het T-shirt, zodat het bleekmiddel zich niet onder het patroon kan verspreiden. Heb je toch gekozen voor een uitgesneden patroon op papier of dergelijke, zorg er dan ook voor dat deze ook stevig op het T-shirt blijft liggen. Indien nodig kan je hier wat dubbelzijdige plakband gebruiken. Eens tevreden met de plaatsing van je ontwerp, is het tijd je handschoenen aan te doen. Giet wat bleekmiddel in een kommetje, dep dan de spons erin en stempel deze over het patroon.

Techniek 1: deppen met spons

Na enkele seconden zal je beginnen merken dat het bleekmiddel zijn werk begint te doen. Afhankelijk van hoe sterk je de print op het T-shirt wil drukken, laat je het bleekmiddel langer inwerken. Wanneer je de gewenste kleur hebt bereikt, spoel je het T-shirt meteen af onder water of laat je het even zitten in een emmer water. Wring je T-shirt goed uit en laat het verder drogen. Zo eenvoudig is het dus!

Techniek 2: knopen
Techniek 2: knopen

Techniek 2: knopen

Voor onze tweede techniek kozen we voor de populaire tie dye methode. Hierbij is het de bedoeling dat je aan de hand van een reeks knopen een patroon zal maken op je shirt.

Om dit effect te bekomen heb je slechts 3 dingen nodig: een T-shirt, bleekmiddel en touw of elastieken.

Knoop enkele secties van je T-shirt af. Je kan dit ofwel in een bepaald patroon doen, ofwel gewoonweg willekeurig. In ons voorbeeld maakten we 5 knopen beginnend in de rechteronderhoek van het T-shirt en knoopten we telkens een beetje hoger een nieuwe sectie af, tot we ongeveer halverwege het T-shirt waren. Eens je blij bent met je patroon, doe je best opnieuw handschoenen aan en giet je telkens een beetje bleekmiddel ter hoogte van je knopen.

Wil je voor een nog ruimer effect gaan, dan kan je zelfs je T-shirts eventjes volledig onderdompelen in een bakje of emmer met bleekmiddel. Laat het bleekmiddel even inwerken tot je je gewenste kleur bekomt en spoel je T-shirt meteen af onder koud water, of laat het even weken in een emmer vol water. Laat je T-shirt daarna volledig opdrogen, en voilà, je hebt er weer een cool T-shirt bij!

Techniek 3: sprayen

Voor ons derde ontwerp lieten we ons inspireren door de natuur. Tijdens een wandeling in het bos plukten we enkele blaadjes en bloemen die we later als patroon zouden gebruiken voor ons ontwerp. Voor deze techniek kan je natuurlijk ook gebruikmaken van andere voorwerpen, denk bijvoorbeeld aan schroeven en moeren voor een stoer jongens T-shirt of een kanten motief voor een meer romantische look.

Om deze techniek toe te passen heb je nodig: een T-shirt, bleekmiddel, iets dat je als patroon kan gebruiken en een sprayflesje.

Begin met een stevig stuk karton of plastiek tussen je T-shirt te leggen, zodat je patroon niet zal doordrukken naar de achterkant van je T-shirt. Leg daarna je voorwerp(en) in een gewenst patroon op je T-shirt. Eens tevreden met je ontwerp, doe je je handschoenen aan en giet je voorzichtig wat bleekwater in een sprayflesje. Mocht je een zachtere print willen maken, kan je het bleekmiddel verdunnen door wat water toe te voegen aan het flesje. Hoe meer water je toevoegt, hoe zachter je print zal worden. Begin het bleekmiddel over je T-shirt te spuiten. Wil je op bepaalde plaatsen een donkerder effect creëren dan op andere plaatsen? Spuit daar dan daar wat meer met je bleekmiddel. Zo kan je bijvoorbeeld ook een prachtig ombre effect maken.

Techniek 3: sprayen

Laat het bleekmiddel intrekken in je T-shirt tot je de gewenste kleur bent bekomen en spoel je shirt daarna af met water, of laat het even weken in een emmer vol water. Laat je T-shirt daarna volledig drogen en straal tijdens je volgende uitje met je nieuwe coole shirt!

Techniek 4: stempelen

Voor de vierde en laatste techniek maakten we gebruik van het eeuwenoude stempelen. Hiervoor kan je gebruikmaken van koekjesvormen, stempels gemaakt uit aardappelen, of meer creatieve dingen zoals bijvoorbeeld de wielen van een speelgoedautootje of andere voorwerpen die je in huis hebt liggen. In ons voorbeeld maakten we gebruik van glazen potten waarbij we de opening gebruikten om zo patronen te vormen.

Techniek 4: stempelen

Om deze techniek toe te passen heb je nodig: een T-shirt, bleekmiddel, een bakje om je bleekmiddel in te gieten en stempels of zaken die je als stempel gaat gebruiken.

Vergeet opnieuw geen stevig stuk karton of plastiek tussen het T-shirt te leggen, zodat je ontwerp niet doordrukt naar de achterkant. Mocht je trouwens de achterkant ook willen bestempelen, bedruk dan eerst de voorkant, en herhaal hetzelfde proces voor de achterkant van je shirt.

Doe wat bleekmiddel in een bakje en vergeet ook zeker niet handschoenen te dragen. Dompel je stempel in het bleekmiddel en stempel vervolgens op het T-shirt. Eens je je gewenste ontwerp hebt bereikt, spoel je het T-shirt af onder water of laat je het even liggen in een emmer water, waarna je het goed laat drogen Zo heb je er in een mum van tijd weer een origineel shirt bij!

Voor al onze ontwerpen maakten we gebruik van bleekmiddel en donkere T-shirts. Wil je liever een licht T-shirt omtoveren, dan kan je dezelfde technieken gebruiken met textielverf voor een meer kleurrijk tafereel. Daarnaast kan je deze technieken ook toepassen op andere kledingstukken. Hier zijn onze Essentials superhandig voor.

Zelf aan de slag gegaan? Vergeet dan zeker ook niet je leuke ontwerpen met ons te delen via Instagram of Facebook met de hashtags #creatiefmetbristol en #bristolshoes

Veel plezier!